Vad kostar nya fönster?

fönsterDet är svårt att lämna ett konkret och tydligt svar på vad fönster kommer att kosta, för man måste tänka på att det är dels fönstret som kostar, men också monteringen av det ingår i priset. Det handlar dessutom om hur många fönster det är som ska installeras och storleken på dem. Själva materialet i fönstren kommer också att spela roll, även typen av glas som man väljer att använda. Glaset i fönstren kan se annorlunda ut, exempelvis om det är ett tvåglasfönster eller ett glas med tre, och det spelar såklart roll för det pris som man kommer att behöva betala. Ju fler glas ett fönster har, desto bättre U-värde kommer det att ha, men det i sin tur kommer också att innebära att fönster kostar mer. Där är i detta val som du som kund verkligen får tänka till. Ska du ha energisnåla fönster så kommer du att behöva ta de med tre glas, men det kan vara så att de dyraste alternativen nödvändigtvis inte är bättre än de som kostar något mindre.

Ett faktiskt prisexempel
Även fast det är en svår uppgift att reda ut hur mycket fönster kommer att kosta dig som beställare så går det ändå att titta på priset på varje enskild variant. De allra billigaste fönstren på marknaden idag går inte på mer än 500 kronor medan de riktigt dyra och avancerade kan gå på upp mot 7-8 000 kronor per styck. Eftersom att prisspannet är så stort som det är så är det i princip omöjligt att reda ut vad som gäller specifikt för dig, men dessa prisuppgifter ger dig i vilket fall en fingervisning om hur mycket det kan tänkas kosta i slutändan för dig. Som sagt så behöver man inte alltid välja de dyraste alternativen för att nå önskad effekt. Det bästa man kan göra är att kontakta olika fönsterfirmor och titta vad de har i sitt utbud och samtidigt kolla vad det skulle kosta i ditt fall. Även där blir det en grov uppskattning, men troligtvis närmar du dig i vilket fall slutsumman.

Tänk också på arbetskostnaden
Det är inte enbart fönstren i sig som kostar, det kommer också att kosta att installera dem, förutsatt att du inte kan göra det själv. Monteringskostnaden varierar även den och beror bland annat på hur komplicerade fönstren är. Vissa typer är nämligen svårare att installera än andra. I genomsnitt kommer det troligen att gå på runt 600 kronor, men du kan också räkna med att det kan bli mer, eller mindre, än så. Ett fönster tar för en kunnig hantverkare omkring ett par timmar att fixa. Det som är viktigt att komma ihåg i detta läge är att kostnaden för arbete för hantverkare halveras om man utnyttjar ROT-avdraget.

Ta så många prisförslag du kan
Det absolut säkraste sättet för dig att få reda på precis vad det kostar för att byta fönster i ditt hus är helt enkelt att begära in offerter från fönsterfirmor. Via dem kommer du sedan att kunna jämföra hur prisbilden ser ut från de olika firmorna och definitivt få en uppfattning om priset. Genom att begära in många så kan du välja och vraka bland de erbjudanden som du tycker passar bäst för dig. Dessa priser kan med all säkerhet variera ganska mycket och var noga med att kolla vad det är som gör i varje offert att priset faktiskt blir det som det blir. På så sätt undviker du de värsta företagen, som kanske uppskattat alldeles fel.