Olika typer av fönster

I Sverige används i huvudsak fönster av trä eller PVC (plast), och till viss del också aluminium, även om det är mindre vanligt på grund av det höga priset. Det finns flera olika saker som skiljer dessa typer av fönster åt och det är inte alltid helt lätt att veta vad det är man ska välja. Varför är till exempel aluminiumfönster så mycket dyrare, och finns det någonting som motiverar det högre priset?

PVC-fönster
PVC-fönster har kommit att bli det vanligaste alternativet idag, och det är inte konstigt att förstå varför. De är billiga, hållbara och har ett lågt U-värde (det vill säga de släpper inte in mycket kyla). PVC-fönster är också inte så svåra att underhålla så de kommer att se bra ut under många år utan att man måste anstränga sig överdrivet för att se efter dem.

Träfönster
Träfönster är ungefär lika billiga som PVC-fönster, men har ofta ett lite sämre U-värde då de är svårare att isolera. Men givetvis går det att få tag på välisolerade träfönster också. Träfönster har även de bra hållbarhet, men då krävs också att man ser efter och vårdar dem regelbundet. Träfönster var tidigare den vanligaste fönstertypen i Sverige men nu har PVC-fönstren börjat ta över även om träfönster fortfarande är populära, till stor del på grund av att många tycker att de ser fina ut.

Aluminiumfönster
Om du vill ha fönster som håller mycket länge, tål nästan vad som helst och kräver minimalt med underhåll så är det aluminiumfönster som gäller. Att de dessutom går att få med bra U-värde är ytterligare en fördel. Men smakar det så kostar det och aluminiumfönster är betydligt dyrare än PVC- och träfönster vilket gör att de ligger lite utom räckhåll för de flesta. Ett alternativ är då ett kombinerat trä- och aluminiumfönster som är ett billigare alternativ.