Frågor och svar

Vad är bäst av PVC-fönster och träfönster?
En inte helt lätt fråga att svara på. Det man kan säga till en början är att det finns fördelar med de båda. Fönsterkarmar som är gjorda i trä brukar oftast lyftas fram för att de ser väldigt bra ut på plats, medan PVC-fönster i sin tur kommer innebära att underhållet inte är lika omfattande. Det brukar generellt sett också vara så att träfönster är den billigare varianten och eftersom de är uppbyggda av naturligt material så är de också det mest miljövänliga alternativet, sett ur produktionssyfte. PVC-fönster är inte heller speciellt dyra och tack vare materialet så kommer de vara i princip underhållsfria. Aluminium kan man också använda när man bygger fönster, men de är inte speciellt vanliga och kostar generellt sett mer än de två andra varianterna.

Hur vet jag om en fönsterinstallatör är seriös?
Begär kontaktinformation till deras tidigare kunder och kontakta dessa. Om de är nöjda är chansen större att även du blir nöjd. Kontrollera också att fönsterfirman du anlitar har F-skatt genom att ringa Skatteverket och kolla upp deras organisationsnummer. Via gratistjänster som fonsterproffs.se får du gratis offerter från upp till fem lokala fönsterfirmor som är granskade för F-skatt.

Vad är ljudfönster?
Fönster har inte enbart funktionen att hålla värmen inne, många av dem har dessutom en egenskap av att hålla ljud ute. Dessa fönster är perfekta att använda sig av om man bor i ett tätbebyggt område där det ofta är livat utanför huset. De flesta energifönster som säljs idag är redan ljudisolerade, så man kan mycket väl få två effekter genom att byta till ett energisnålt fönster, både bra isolering för värme och ljudisolering utifrån. Ju högre decibel ett fönster är märkt med, desto bättre isolerar det.

Hur mycket kostar fönster?
Som vi redan tidigare har varit inne på så är det väldigt svårt att svara på det, med tanke på att fönster skiljer sig väldigt mycket åt, både i storlek och effekt. Detta är faktorer som påverkar priset, som mycket väl kan gå upp mot 7-8 000 kronor per fönster om man vill har värstingen på marknaden. Dock är det inte alltid nödvändigt att köpa dessa då billigare alternativ kan fungera minst lika bra. Sedan tillkommer också en kostnad för monteringen, och det varierar också.

Lämna ett svar